Czym jest mrożenie szokowe
O ile ktoś zastanawia się bez jakiego sprzętu nie może funkcjonować firma cateringowa albo restauracja, również ta dostarczająca jedzenie na wynos, na pewno wie, że odpowiednie narzędzia ułatwiają pracę i sprawiają, że można wykonywać ją znacznie szybciej. Planując bardzo duże przyjęcie, restaurator nie jest w stanie przygotować wszystkich dań na bieżąco. Całe szczęście schładzanie szokowe daje możliwość ugotowanie dań przedtem, szybkie schłodzenie ich a potem odgrzanie i podanie gościom.
Dzięki temu dania nie tracą wartości odżywczych i smakowych a ich przygotowanie rozłożone jest w czasie. Do tego zadania służy komora schładzania szokowego. Komory chłodnicze mogą być wbudowane w kuchnię, tak jak inny sprzęt kuchenny, lub stanowić odrębne pomieszczenie. Wszystko zależy od tego, jak dużą ilość jedzenia wymaganie schłodzić. W restauracji i firmie cateringowej będą to niewielkie komory, niemniej jednak już w zakładzie przetwórczym niezbędne jest wykorzystanie komór o większym gabarycie. Najczęściej właściciel restauracji lub firmy cateringowej jest w stanie przewidzieć, jak duże zamówienia musi zrobić i w związku z tym łatwo dobierze świetny sprzęt do chłodzenia. Prócz sposobności szybkiego schłodzenia gotowych potraw, istnieje też sposobność ich mrożenia. Mrożenie szokowe, bardzo podobnie jak chłodzenie, następuje w bardzo niedługim czasie. Dzięki temu przygotowane dania albo półprodukty nie tracą swoich właściwości lub struktury. Zamrożenie szokowe ciasta w piekarni gwarantuje, że wypiek się uda. W tradycyjnej zamrażarce woda obecna w cieście zaczęłaby parować i zbudować kryształki lodu. To miałoby z kolei fatalny wpływ na końcowy wypiek. Ciasto, czy chleb mogłyby zawierać grudki lub sprawiać złudzenie niedopieczonych. Technologia szybkiego schładzania oraz mrożenia potraw gwarantuje także, że nie namnożą się szkodliwe bakterie, które mogą spowodować szybsze psucie się dań. Bez sprzętu do mrożenia i schładzania szokowego firmy zajmujące się produkcją jedzenia, musiałyby je tworzyć na bieżąco i zaraz sprzedawać. Inaczej, trafiałoby do klientów zepsute albo pozbawione smaku.
Źródło informacji: komora szokowego schładzania.