Jak transportować zamrożoną żywność
Producenci żywności wykorzystują przy jej produkcji wiele fachowego sprzętu, który usprawnia cały proces powstawania i transportu towaru. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii, można wytwarzać jedzenie na szeroką skalę i dostarczać je do sklepów na dużym obszarze bez ubytku jakości. Wszystkie maszyny wykorzystywane w trakcie produkcji żywności muszą przechodzić regularne testy i spełniać wyśrubowane normy, które stawia sanepid.
Komory szokowe to urządzenia, które pozwalają bardzo szybko schłodzić lub zmrozić produkty spożywcze po procesie obróbki termicznej. Dzięki temu, że zmiana temperatury w komorze następuje bardzo szybko, żywność można przechowywać znacznie dłużej. Oprócz tego, szybkie zamrożenie powoduje, że zachowana zostaje tekstura, np. deserów lodowych i ciast. W trakcie tradycyjnego zamrażania produkty tracą więcej wody a zatem redukuje się ich masa. Mrożenie i schładzanie żywności w komorze trwa od 90 minut do 2 godzin. W tym okresie temperatura produktów redukuje się dosłownie z 90-95 stopni do stosownie dwie -3 stopni w przypadku chłodzenia i -20 stopni, gdy produkty są mrożone. Żywność przygotowana w ten sposób dostarczana jest do sklepów specjalnymi samochodami wyposażonymi w kontenery mroźnicze. Te urządzenia wykorzystywane są nie tylko w transporcie lądowym, niemniej jednak także morskim. Oprócz tego, że w kontenerze jedzenie może być przewożone na dalekie odległości, może on również służyć jako mobilna chłodnia. Istnieje bowiem sposobność ustawienia go w dowolnym miejscu, np. wówczas gdy chłodnie stacjonarne, zlokalizowane w halach magazynowych, będą przepełnione i wykorzystać starannie tak, jak każdą chłodnię. Przyszłościowe chłodnie są energooszczędne, więc nie generują dużych kosztów za zużycie energii elektrycznej. Osoby zainteresowane posiadaniem takiego sprzętu mogą go kupić lub wynająć. W obrocie znajdują się również komory szokowe i kontenery mroźnicze używane. Mając na uwadze na ich wysoką cenę, popularny jest zakup tych urządzeń z drugiej ręki. Popyt na kontenery mroźnicze rośnie szczególnie latem. Wielu restauratorów decyduje się na wynajem takich urządzeń, aby dostarczać klientom należycie schłodzone napoje.
Więcej: kontenery mroźnicze.