Szokowe mrożenie-jak szybko
Producenci żywności wykorzystują przy jej produkcji wiele fachowego sprzętu, który usprawnia cały proces powstawania i transportu towaru. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii, do której należą też komory szokowego mrożenia można szybko mrozić przygotowane posiłki i w ten sposób transportować je do sklepów, w których będą sprzedawane właśnie jako produkty głęboko mrożone. Komory szokowego mrożenia to urządzenia przenośne i montowane w pomieszczeniach na stałe, które pozwalają szybko schłodzić albo zmrozić produkty spożywcze po procesie obróbki termicznej.
Dzięki temu, że zmiana temperatury w komorze następuje szybko, żywność dłużej nadaje się do spożycia i dłużej można ją przechowywać. Oprócz tego, szybkie zamrożenie powoduje, że desery nie tracą swojego atrakcyjnego kształtu. Potrawy szybko mrożone zachowują także swoje walory smakowe i po rozmrożeniu czasami niełatwo rozpoznać, że w ogóle były zamrażane. Wręcz wytrawni smakosze mogą nie poczuć, że jedzą gotowy produkt, który był już mrożony. W trakcie tradycyjnego zamrażania, które następuje bardzo powoli, produkty tracą więcej wody a zatem redukuje się ich masa. Mrożenie i schładzanie żywności w komorze trwa tylko półtora godziny. Wtedy temperatura towarów obniża się do stosownie dwie -3 stopni w przypadku chłodzenia i -20 stopni, gdy produkty są mrożone. Żywność przygotowana w ten sposób dostarczana jest do sklepów specjalnymi samochodami z zamontowanymi zamrażarkami. Przyszłościowe komory służące do szybkiego zamrażania produktów są równocześnie bardzo wydajne i energooszczędne, więc nie generują dużych kosztów za zużycie energii elektrycznej, co dziś zdaje się być kluczowe przy obliczaniu kosztów produkcji żywności. Taki sprzęt można kupić, o ile niezbędny jest na stałe. Możliwy jest natomiast również jego wynajem, co staje się coraz bardziej popularne. Firmy zajmujące się cateringiem bardzo często wynajmują kontenery z komorami do szokowego mrożenia w środku na czas, kiedy będą chciały z nich korzystać, a zatem wówczas kiedy mają najwięcej zamówień.
Warto sprawdzić: komory szokowego mrożenia.