Do czego służą komory szokowego mrożenia
Komory szokowego mrożenia pozwalają w niedługim czasie zamrozić produkty, które były przedtem poddane obróbce termicznej. Dzięki temu, że zamrażane są bardzo szybko, nie wyparowuje z nich woda. Gdyby zamrażały się w tradycyjny sposób, bo rozmrożeniu mogłyby być suche.
Oprócz tego szybkie mrożenie sprawia, że bakterie nie zdążą się stworzyć na potrawie. To powoduje, że termin przydatności do spożycia takich produktów jest dość długi. Zwykle mrożenie szokowe wykorzystywane jest w przemyśle spożywczym. Mrozi się w ten sposób warzywa i owoce, które później można kupić w sklepie i ugotować z nich zupę, czy przyrządzić deser. Co więcej w taki sposób zamrażane są desery lodowe. To dzięki mrożeniu szokowemu zachowują na prawdę ładny kształt przez cały czas. Z mrożenia szokowego korzysta się także w przemyśle farmaceutycznym i medycynie. W niektórych sytuacjach leki albo próbki pobrane do badania muszą być schłodzone albo zamrożone. Tylko w komorze udaje się zachować ich właściwości i w prawidłowy sposób przeprowadzić badania. Podobnym do mrożenia szokowego jest schładzanie szokowe. Polega na tym, by obniżyć temperaturę produktów do około dwie stopni. To przydaje się w restauracjach, które przygotowują dania na wynos lub w ramach cateringu przygotowują jakieś spore przyjęcie. W komorze szokowego chłodzenia lub szokowego mrożenia można pozyskać odpowiednią temperaturę już w mniej więcej 90 minut. To znaczy, że w tym okresie czasu można obniżyć temperaturę produktu z mniej więcej 70 stopni do 2 w przypadku schładzania lub -18 w sytuacji mrożenia szokowego. Dzięki temu, że chłodzenie i zamrażanie przeprowadza się w tak bardzo szybkim tempie, produkty dłużej zachowują świeżość. Oprócz tego po ponownym podgrzaniu, czy ugotowaniu smakują tak, jak gdyby były świeże. To bardzo dobrze widać w przypadku pierogów mrożonych. Te sklepowe, choćby mówi się o nich, że są gorszej jakości, niż mrożone, lepiej smakują po ponownej obróbce termicznej. Wynika to z tego, że były mrożone szokowo i nie straciły pierwotnych wartości odżywczych.
Polecamy: komory szokowego mrożenia.