Skip to content

Blofolio

  • Polityka prywatności

Do czego służą komory szokowego mrożenia

by

Komory szokowego mrożenia pozwalają w niedługim czasie zamrozić produkty, które były przedtem poddane obróbce termicznej. Dzięki temu, że zamrażane są bardzo szybko, nie wyparowuje z nich woda. Gdyby zamrażały się w tradycyjny sposób, bo rozmrożeniu mogłyby być suche.

Oprócz tego szybkie mrożenie sprawia, że bakterie nie zdążą się stworzyć na potrawie. To powoduje, że termin przydatności do spożycia takich produktów jest dość długi. Zwykle mrożenie szokowe wykorzystywane jest w przemyśle spożywczym. Mrozi się w ten sposób warzywa i owoce, które później można kupić w sklepie i ugotować z nich zupę, czy przyrządzić deser. Co więcej w taki sposób zamrażane są desery lodowe. To dzięki mrożeniu szokowemu zachowują na prawdę ładny kształt przez cały czas. Z mrożenia szokowego korzysta się także w przemyśle farmaceutycznym i medycynie. W niektórych sytuacjach leki albo próbki pobrane do badania muszą być schłodzone albo zamrożone. Tylko w komorze udaje się zachować ich właściwości i w prawidłowy sposób przeprowadzić badania. Podobnym do mrożenia szokowego jest schładzanie szokowe. Polega na tym, by obniżyć temperaturę produktów do około dwie stopni. To przydaje się w restauracjach, które przygotowują dania na wynos lub w ramach cateringu przygotowują jakieś spore przyjęcie. W komorze szokowego chłodzenia lub szokowego mrożenia można pozyskać odpowiednią temperaturę już w mniej więcej 90 minut. To znaczy, że w tym okresie czasu można obniżyć temperaturę produktu z mniej więcej 70 stopni do 2 w przypadku schładzania lub -18 w sytuacji mrożenia szokowego. Dzięki temu, że chłodzenie i zamrażanie przeprowadza się w tak bardzo szybkim tempie, produkty dłużej zachowują świeżość. Oprócz tego po ponownym podgrzaniu, czy ugotowaniu smakują tak, jak gdyby były świeże. To bardzo dobrze widać w przypadku pierogów mrożonych. Te sklepowe, choćby mówi się o nich, że są gorszej jakości, niż mrożone, lepiej smakują po ponownej obróbce termicznej. Wynika to z tego, że były mrożone szokowo i nie straciły pierwotnych wartości odżywczych.

Polecamy: komory szokowego mrożenia.

Post navigation

Previous Post:

Rehabilitacja – zobacz jak to wygląda

Next Post:

Reklama dla firm

Ostatnie wpisy

  • Zawód dentysty – rola i obowiązki specjalisty
  • Zastosowanie komór szokowego chłodzenia w gastronomii
  • Profesjonalne kosmetyki do włosów – kiedy warto je stosować?
  • Gadżety z logo firmy – wykorzystanie w promocji
  • Szkolenia firmowe o charakterze zamkniętym

Kategorie

  • Blogi i portale
  • Budownictwo i architektura
  • Dom i ogród
  • Elektronika
  • Fauna i flora
  • Filmy i muzyka
  • Finanse i bankowość
  • Fotografia
  • Gospodarka
  • Inne
  • Komputery i internet
  • Kosmetyki i moda
  • Kulinaria
  • Kultura i sztuka
  • Kursy i szkolenia
  • Marketing i reklama
  • Medycyna i uroda
  • Motoryzacja
  • Nieruchomości
  • Prawo
  • Rozrywka i wypoczynek
  • Sklepy internetowe
  • Ślub i wesele
  • Społeczeństwo
  • Sport i turystyka
  • Szkolnictwo i nauka
  • Technologie

Archiwa

  • maj 2025
  • kwiecień 2025
  • marzec 2025
  • luty 2025
  • styczeń 2025
  • grudzień 2024
  • listopad 2024
  • październik 2024
  • wrzesień 2024
  • sierpień 2024
  • lipiec 2024
  • czerwiec 2024
  • maj 2024
  • kwiecień 2024
  • marzec 2024
  • luty 2024
  • styczeń 2024
  • grudzień 2023
  • listopad 2023
  • październik 2023
  • wrzesień 2023
  • sierpień 2023
  • lipiec 2023
  • czerwiec 2023
  • maj 2023
  • kwiecień 2023
  • marzec 2023
  • luty 2023
  • styczeń 2023
  • grudzień 2022
  • listopad 2022
  • październik 2022
  • wrzesień 2022
  • sierpień 2022
  • lipiec 2022
  • czerwiec 2022
  • maj 2022
  • kwiecień 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • grudzień 2021
  • listopad 2021
  • październik 2021
  • wrzesień 2021
  • sierpień 2021
  • lipiec 2021
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • kwiecień 2021
  • marzec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
  • listopad 2020
  • październik 2020
  • wrzesień 2020
  • sierpień 2020
  • lipiec 2020
  • czerwiec 2020
  • maj 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • styczeń 2020
  • grudzień 2019
  • listopad 2019
  • październik 2019
  • wrzesień 2019
  • sierpień 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • kwiecień 2019
  • marzec 2019
  • luty 2019
  • styczeń 2019
  • grudzień 2018
  • listopad 2018
  • październik 2018
  • wrzesień 2018
  • sierpień 2018
  • lipiec 2018
© 2025 Blofolio | WordPress Theme by Superb Themes

pliki Cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.